Švestkový a jablečný koláč – recept

Galetka je lehká varianta moučníku, protože obsahuje méně těsta a lze bohatě obložit ovocem, tvarohem, ale vlastně i sýrem a čímkoliv jiným. Na galetku jsem použila stejné těsto jako na jablečný koláč, tedy těsto s tvarohem a bez cukru. Kombinace švestky, jablka a vanilky je výborná, ale fantazii se meze nekladou, takže lze kombinovat podle svého. Galetky se dělají ve velké formě, já použila formu o průměru 27 cm, ale těsto vystačí i na formu do 33 cm.

Galetka se švestkami  a jablky – lehký ovocný koláč

Ingredience na těsto (dvě střední galetky nebo jedna velká):

  • 130 g hladké mouky pšeničné
  • 100 g hladké mouky špaldové
  • 50 g mouky polohrubé pšeničné nebo jiné
  • Špetka soli
  • 2 ČL nastrouhané citronové kůry
  • 120 g másla
  • 250 g polotučného tvarohu (kostka, ne vanička)
  • 1 PL jogurtu
  • 2 žloutky
  • Bílek na potření

Ingredience na oblohu:

  • 15-20 švestek
  • 3-5 jablek
  • Stévie-erythritol/javorový sirup
  • Vanilka/vanilková esence
  • Máslo

Postup přípravy:

Máslo vyndáme z lednice půl hodiny před zpracováním, aby trochu změklo.

Ve větší míse smícháme všechny mouky, citronovou kůru a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a důkladně vpracujeme do těsta až do hrubé sypké konzistence. Přimícháme dva žloutky. Poté tvaroh a trochu jogurtu a opět důkladně zapracujeme, aby se ingredience dobře propojily. Dlaní zpracováváme tak dlouho, až vznikne těsto, které se nelepí ani na mísu ani na ruce. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v lednici. Případně přes noc, ale pak je třeba ho vytáhnout z lednice půl hodiny před rozválením.

 

Švestky nakrájíme na půlky, jablka na plátky. Na pomoučeném vále vyválíme těsto do kruhu na tloušťku 5 mm. Kruh by měl být tak velký, aby stačil i na okraje formy, a ještě je o cca 5 cm přesahoval. Tj.  pokud dělám galetku do formy o průměru 27 cm s okraji vysokými 3 cm, průměr vyváleného těsta by měl být přibližně 35 cm. Těsto přendáme do formy, kterou poklademe švestkami a jablky. Posypeme stévií smíchanou s vanilkou, nebo polijeme javorovým sirupem smíchaným s vanilkou.  Nakonec poklademe tenkými plátky másla. Okraje těsta přeložíme přes ovoce a potřeme rozšlehaným bílkem.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 40-45 minut – dokud okraje mírně nezhnědnou.

Galetka se švestkami  a jablky – lehký ovocný koláč