Zapečené papriky plněné nivou

Jídlo, které chutná teplé i studené – naše oblíbené zapečené papriky plněné nivou, goudou, žampiony, slaninou a samozřejmě vajíčkem. Jsou skvělé s restovanou zeleninou (paprika, rajčátka, lusky, cuketa apod.), se zeleninovým salátem nebo jen tak samotné.

Ingredience (4-6 porcí):

  • 4 velké červené papriky
  • 200 g sýr gouda bloček
  • 150 g nivy / balkánský sýr
  • 150 g anglické slaniny
  • 8 vajec

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 190°C. Papriky umyjeme, rozpůlíme na polovinu a zbavíme semen. Jelikož jsou niva i balkánský sýr hodně slané sýry, papriky samotné nesolím.

Rozpůlené papriky vyložíme na pečicí papír a dáme péct do předehřáté trouby na 10-15 min. Mezitím nakrájíme nivu (případně balkánský sýr) a anglickou slaninu na kostičky a nastrouháme goudu. Žampiony nakrájíme na plátky a na trošce sádla je orestujeme.

Papriky vytáhneme z trouby a do každé vložíme na dno trochu nastrouhaného sýra, dále bohatě poklademe kostičkami nivy, anglické slaniny a restovanými žampiony. Poté do každé papriky vyklepneme jedno celé vejce (doporučuji prsty vajíčku jemně dopomoct k tomu, aby steklo do volných míst v paprice a nevyteklo moc ven). Vajíčko osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 20 min.

Po 20 min vytáhneme z trouby a na závěr posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a vložíme do trouby na 4-5 min, než se sýr rozteče.