Borůvkový Cottage cheesecake – recept

Sice tak trochu náhodně vytvořený recept ve chvíli, kdy jsem se potřebovala zbavit Cottage cheese před vypršením doby expirace, ale o to větší radost byla z výsledku, který byl vynikající. Jedná se opět o dezert, který si můžete dopřát bez výčitek nebo vychutnat si ho jako svačinu po tréninku, protože je plný bílkovin a s nízkým obsahem kalorií.

Ingredience na korpus (forma o průměru 20 cm):

  • 50 g piškot
  • 45 g ovesných vloček
  • 60 g rozehřátého másla
  • 2 PL lžíce vody

Ingredience na vnitřek dortu:

  • 400 g Cottage cheese přírodní
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • Šťáva z ½ citronu
  • 2 PL chia semínek
  • Želatinový ztužovač do jogurtových, šlehačkových a tvarohových dortů + 100 ml vlažné vody

Poleva:

  • 300 ml borůvek (mražených nebo čerstvých)
  • 2 PL chia semínek
  • 150 ml vody
  • Šťáva z ½ citronu
Borůvkový cheesecake  z cottage

Nejdříve si připravíme suroviny na korpus do sekáčku či mixéru. Všechny 4 ingredience důkladně promixujeme až vznikne hmota, kterou upěchujeme na dno formy. Dáme ztuhnout do lednice nebo do mrazáku po dobu, co budeme připravovat vnitřek cheesecaku.

Cottage cheese vložíme do mísy a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme řecký jogurt, 2 lžíce medu, šťávu z ½ citronu a 2 PL chia semínek. Promícháme a připravíme si ztužovač dle návodu na obalu, do kterého pak vpracujeme náplň. Nalijeme do formy na korpus a vložíme opět do lednice.

Polevu si připravíme na sporáku. Do hrnce vložíme 300 ml borůvek (vrchovatý klasický hrneček), 2 Pl chia semínek, zalijeme šťávou z druhé půlky citronu a dolijeme 150 ml vody. Povaříme na mírném plamenu 5 min, odstavíme a necháme vychladnout. Teprve po vychladnutí nalijeme na cheesecake a celý dort necháme v chladu ztuhnout ideálně přes noc, minimálně však 3 hodiny.

Borůvkový cheesecake  z cottage