Sice tak trochu náhodně vytvořený recept ve chvíli, kdy jsem se potřebovala zbavit Cottage cheese před vypršením doby expirace, ale o to větší radost byla z výsledku, který byl vynikající. Jedná se opět o dezert, který si můžete dopřát bez výčitek nebo vychutnat si ho jako svačinu po tréninku, protože je plný bílkovin a s nízkým obsahem kalorií.
Ingredience na korpus (forma o průměru 20 cm):
- 50 g piškot
- 45 g ovesných vloček
- 60 g rozehřátého másla
- 2 PL lžíce vody
Ingredience na vnitřek dortu:
- 400 g Cottage cheese přírodní
- 400 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- Šťáva z ½ citronu
- 2 PL chia semínek
- Želatinový ztužovač do jogurtových, šlehačkových a tvarohových dortů + 100 ml vlažné vody
Poleva:
- 300 ml borůvek (mražených nebo čerstvých)
- 2 PL chia semínek
- 150 ml vody
- Šťáva z ½ citronu
Nejdříve si připravíme suroviny na korpus do sekáčku či mixéru. Všechny 4 ingredience důkladně promixujeme až vznikne hmota, kterou upěchujeme na dno formy. Dáme ztuhnout do lednice nebo do mrazáku po dobu, co budeme připravovat vnitřek cheesecaku.
Cottage cheese vložíme do mísy a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme řecký jogurt, 2 lžíce medu, šťávu z ½ citronu a 2 PL chia semínek. Promícháme a připravíme si ztužovač dle návodu na obalu, do kterého pak vpracujeme náplň. Nalijeme do formy na korpus a vložíme opět do lednice.
Polevu si připravíme na sporáku. Do hrnce vložíme 300 ml borůvek (vrchovatý klasický hrneček), 2 Pl chia semínek, zalijeme šťávou z druhé půlky citronu a dolijeme 150 ml vody. Povaříme na mírném plamenu 5 min, odstavíme a necháme vychladnout. Teprve po vychladnutí nalijeme na cheesecake a celý dort necháme v chladu ztuhnout ideálně přes noc, minimálně však 3 hodiny.