Jogurtová bábovka – recept

Tato bábovka je jakýmsi bestsellerem v naší domácnosti. Dělám ji roky alespoň jednou do měsíce. A zatím nás neomrzela. Je bohatá na bílkoviny a slazená pouze malým množstvím cukru. Doslazuji ji přírodním sladidlem erythritol, případně stévií. Tato vláčná bábovka je velmi jednoduchá a je ideální jako snídaně nebo svačina.

Ingredience:

  • 200 g pšeničné mouky polohrubé
  • 100 g pohankové mouky hladké
  • 100 g pohankové mouky celozrnné
  • 2 rovné čajové lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 50 g cukru
  • 70 g erythritolu (nahrazujeme 50 g cukru)
  • 400 g jogurtu typu Hollandia
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 vajíčka
  • 1,5 – 2 dl mléka
  • Holandské kakao dle chuti

Postup přípravy:

Ve velké míse smícháme mouky. Přidáme jedlou sodu, špetku soli, cukr, erythritol a vše důkladně promícháme. V druhé míse smícháme jogurt, vejce, máslo a nejdříve 0,5 dl mléka. Vlijeme do suché směsi. Důkladně promícháme a pokud je těsto husté, přidáváme mléko tak, aby vzniklo polotekuté hutné těsto typické pro buchty (mělo by téct táhle podobně jako med).

Polovinu těsta přelijeme do vymazané a pomoučené formy na bábovku. Zbylou polovinu těsta rozředíme ještě 0,5 dl mléka a přidáme 3-4 lžíce holandského kakaa (já ho tam dávám i víc, protože máme rádi silně kakaovou chuť). Opět by mělo vzniknout polotekuté těsto. Kakaové těsto přilijeme do formy.

Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a časovač nastavíme na 45 minut. Po 20 minutách pečení můžete teplotu stáhnout na 180 °C, ale troubu neotvírejte. Na konci pečení špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka již hotová (záleží totiž na formě i troubě, jak rychle se těsto propeče).