Citronový cheesecake – svěží a lehký dort

Další varianta sladkého mlsání bez výčitek. Hodně svěží a lehký dort, který mně osobně chutná nejvíce. Není to pravý Cheesecake ve stylu New York, ale můj vlastní experiment z mých oblíbených ingrediencí. Nicméně je to zdravý dort, který obsahuje hodně bílkovin a málo tuku a cukru. Citronový cheesecake skvěle doladí zralé jahody nebo višně, které já osobně mám moc ráda a citronovému dortu přidají na pikantnosti.

Citronový cheesecake – svěží  a lehký dort

Ingredience korpus:

  • 150 g ovesných vloček
  • 50-100 ml mléka
  • 100 g mandlí / vlašských ořechů
  • 100 g datlí
  • 50 g másla
  • 2 PL medu
  • 1 vajíčko (nemusí být)

Ingredience cheesecake náplň:

  • Kůra z 1 citronu (oloupaný citron použijeme na ozdobu na vrch dortu)
  • Šťáva z 2 citronů
  • 300 g Lučiny / Philadelphie
  • 500 g Hollandie / řeckého jogurtu
  • 4 PL Stévie-erythritol / med
  • 4 vajíčka
  • 25 g vanilkového pudingu (prášek)

Ingredience citronová poleva:

  • 1 citron (postačí ten, ze kterého ostrouháme kůru)
  • Šťáva z 1-2 citronů (podle toho, jak výrazně kyselá poleva má být)
  • 200 ml vody
  • Agar Agar
  • Stévie / Med / cukr  

Postup přípravy:

Ovesné vločky namočíme na 15 minut v trošce mléka, aby malinko nabobtnaly a změkly. Do mixéru pak vložíme ořechy, ovesné vločky, datle, máslo, med a 1 vajíčko. Vše důkladně umixujeme. Vzniklou hmotu upěchujeme do dortové formy na dno a po obvodu. Hmota je trochu lepivá, takže je dobré pěchovat ji rukama namočenýma v teplé vodě. Aby byl korpus upěchovaný rovně a pravidelně, použila jsem ke konci i sklenici (rovněž namokřená v teplé vodě, aby se nelepila).

Citronový cheesecake – svěží  a lehký dort

Troubu předehřejeme na 160 °C a mezitím připravíme náplň.

V mixéru důkladně promixujeme lučinu, jogurt, sladidlo (stévie-erythritol nebo med), vajíčka a vanilkový puding. Přidáme kůru z 1 citronu a šťávu z 2 citronů. Opět důkladně promixujeme. Náplň nalijeme do dortové formy s korpusem.

Formu obalíme alobalem a vložíme na plech, do kterého nalijeme trochu vody. Nebo vložíme formu do trouby bez alobalu a plech s trochou vody vložíme na spodek trouby. Pečeme pomalu při 160°c cca hodinu. Dokud dort není téměř hotový, tj. uprostřed se bude ještě malinko třást jako želatina.

Poté troubu vypneme, ale dort ještě nevyndáme. Necháme ho cca 2-2,5 hodiny zchladnout v troubě s tím, že dvířka trouby necháme trochu pootevřená. Dort po dvou hodinách vyndáme z trouby a než ho vložíme do lednice, poklademe ho kolečky oloupaného citronu a zalijeme citronovou želatinou z Agaru. Poté dáme dort ihned do lednice na min. 4 hodiny.

Citronový cheesecake – svěží  a lehký dort

Citronová želatina z Agaru:

Ve 200 ml vody rozmícháme cca 4 g Agaru a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 minut. Během vaření přidáme stévii, případně med nebo cukr a šťávu z 1 citronu (méně výrazná citronová chuť) nebo 2 citronů (kyselejší chuť). Po 5 minutách vaření necháme Agar za občasného míchání trochu zchladnout, ale ne zcela vychladnout, to by ztuhnul. Citronovou želatinu nalijeme na dort.

Citronový cheesecake – svěží  a lehký dort