Další varianta sladkého mlsání bez výčitek. Hodně svěží a lehký dort, který mně osobně chutná nejvíce. Není to pravý Cheesecake ve stylu New York, ale můj vlastní experiment z mých oblíbených ingrediencí. Nicméně je to zdravý dort, který obsahuje hodně bílkovin a málo tuku a cukru. Citronový cheesecake skvěle doladí zralé jahody nebo višně, které já osobně mám moc ráda a citronovému dortu přidají na pikantnosti.
Ingredience korpus:
- 150 g ovesných vloček
- 50-100 ml mléka
- 100 g mandlí / vlašských ořechů
- 100 g datlí
- 50 g másla
- 2 PL medu
- 1 vajíčko (nemusí být)
Ingredience cheesecake náplň:
- Kůra z 1 citronu (oloupaný citron použijeme na ozdobu na vrch dortu)
- Šťáva z 2 citronů
- 300 g Lučiny / Philadelphie
- 500 g Hollandie / řeckého jogurtu
- 4 PL Stévie-erythritol / med
- 4 vajíčka
- 25 g vanilkového pudingu (prášek)
Ingredience citronová poleva:
- 1 citron (postačí ten, ze kterého ostrouháme kůru)
- Šťáva z 1-2 citronů (podle toho, jak výrazně kyselá poleva má být)
- 200 ml vody
- Agar Agar
- Stévie / Med / cukr
Postup přípravy:
Ovesné vločky namočíme na 15 minut v trošce mléka, aby malinko nabobtnaly a změkly. Do mixéru pak vložíme ořechy, ovesné vločky, datle, máslo, med a 1 vajíčko. Vše důkladně umixujeme. Vzniklou hmotu upěchujeme do dortové formy na dno a po obvodu. Hmota je trochu lepivá, takže je dobré pěchovat ji rukama namočenýma v teplé vodě. Aby byl korpus upěchovaný rovně a pravidelně, použila jsem ke konci i sklenici (rovněž namokřená v teplé vodě, aby se nelepila).
Troubu předehřejeme na 160 °C a mezitím připravíme náplň.
V mixéru důkladně promixujeme lučinu, jogurt, sladidlo (stévie-erythritol nebo med), vajíčka a vanilkový puding. Přidáme kůru z 1 citronu a šťávu z 2 citronů. Opět důkladně promixujeme. Náplň nalijeme do dortové formy s korpusem.
Formu obalíme alobalem a vložíme na plech, do kterého nalijeme trochu horké vody. Nebo vložíme formu do trouby bez alobalu a plech s trochou vody vložíme na spodek trouby. Pečeme pomalu při 160°C cca hodinu. Dokud dort není téměř hotový, tj. uprostřed se bude ještě malinko třást jako želatina.
Poté troubu vypneme, ale dort ještě nevyndáme. Necháme ho cca 2-2,5 hodiny zchladnout v troubě s tím, že dvířka trouby necháme trochu pootevřená. Dort po dvou hodinách vyndáme z trouby a než ho vložíme do lednice, poklademe ho kolečky oloupaného citronu a zalijeme citronovou želatinou z Agaru. Poté dáme dort ihned do lednice na min. 4 hodiny.
Citronová želatina z Agaru:
Ve 200 ml vody rozmícháme cca 4 g Agaru a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 minut. Během vaření přidáme stévii, případně med nebo cukr a šťávu z 1 citronu (méně výrazná citronová chuť) nebo 2 citronů (kyselejší chuť). Po 5 minutách vaření necháme Agar za občasného míchání trochu zchladnout, ale ne zcela vychladnout, to by ztuhnul. Citronovou želatinu nalijeme na dort.
Aby se (pečený) cheesecake opravdu povedl, raději připomínám základní pravidla při jeho přípravě:
Suroviny by měly mít před zpracováním pokojovou teplotu (tj. vyndat je z lednice alespoň hodinu předem).
Cheesecake se peče pomalu na 160 °C ve vodní páře. Trouba by měla být vyhřátá opravdu důkladně, než do ní cheesecake vložíme.
Prvních 30 min by se trouba vůbec neměla otevírat. Jinak by se mohl cheesecake „propadnout“.
Po vypnutí trouby se cheesecake nechává ještě v mírně pootevřené troubě dojít a vychladnout cca 2 hodiny. Teprve poté ho přendáme do lednice.