Palačinkový dort Matcha Tea

Moje děti milují palačinky, a tak palačinkový dort je vždy sázka na jistotu. Je to ale ten typ moučníku, na který musí mít člověk vyloženě čas a chuť se s ním dělat, což je u mě tak jednou za půl roku 😊 Nicméně pokaždé ho něčím „vylepším“ – poslední volbou bylo Matcha Tea, jen ta zelená barva je kvůli pohankové mouce méně výrazná.  

Palačinkový dort Matcha Tea  s jogurtovo-smetanovou náplní  a bílou čokoládou

Ingredience na palačinky:

  • 4 vejce
  • 40 g másla
  • 3-4 ČL Matcha Tea
  • 30 g stévie (nebo 50 g xylitolu)
  • 180 g pohankové mouky hladké (může být samozřejmě i pšeničná)

Ingredience na náplň:

  • 300 g lučiny
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 50 g bílé čokolády
  • 200 ml smetany na šlehání
  • Pár kapek šťávy z citronu  
  • 20 g stévie (nebo 40 g xylitolu)
  • 1 PL chia semínek

Postup přípravy palačinky:

Na malém plamenu necháme rozehřát máslo. Mezitím si ve větší míse metličkou vyšleháme 4 vajíčka.

Do rozehřátého, ale ne úplně horkého másla nasypeme 3-4 čajové lžičky Matcha Tea a promícháme, dokud se zelený prášek úplně nerozpustí. Pak máslo s Matcha Tea nalijeme do rozšlehaných vajíček, přidáme stévii nebo jiné sladidlo a opět metličkou promícháme. Přisypeme hladkou mouku (já používám vždy pohankovou) a metličkou zapracujeme do hladka. Pokud zůstávají hrudky, těsto ještě promícháme ponorným mixérem, aby bylo úplně hladké. Necháme chvíli odležet a v mezičase připravíme náplň.

Postup přípravy náplně s bílou čokoládou:

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu v 50 ml smetany. Lučinu a jogurt smícháme dohromady a přidáme roztátou čokoládu ve smetaně, přidáme i stévii nebo jiné sladidlo. Zbylou smetanu (tj. 150 ml) vyšleháme s přidáním pár kapiček citronu do tuha a zapracujeme do náplně. Nakonec přimícháme cca 1 PL chia semínek, které pomohou úplnému ztuhnutí náplně.

Vychladlé palačinky ořízneme tak, aby byly všechny stejné velikosti a na střídačku je mažeme náplní a pokládáme na sebe. Do spodní části položíme nejtlustší palačinku. Trochu náplně si necháme na potření dortu zvenčí.

Hotový palačinkový dort dáme odležet do lednice, jednak aby ztuhla náplň a jednak aby se chutě propojily. Po několika hodinách je dort připravený k servírování, je pevný a krásně se krájí, aniž by padal.