Jablečný pie z tvarohového těsta

Na podzim máme již standardně chuť na jablečné koláče se skořicí. Když jsem však hledala recept na jablečný pie, ani jeden recept mě nezaujal, protože nerada peču moučníky, které jsou jen plné mouky a cukru. Tak jsem si jako obvykle musela vytvořit recept podle vlastních představ.

Těsto na pie je tedy s tvarohem a zcela bez cukru, na vále se s ním dobře pracuje a jelikož se vůbec nedrolí, dají se z něj vykouzlit i různé motivy na vrchní část koláče. Oblíbila jsem si ho natolik, že jsem z něj začala dělat i galetky s ovocem a štrůdl.

Jablečný pie  z tvarohového těsta

Ingredience na těsto:

  • 130 g hladké mouky pšeničné
  • 100 g hladké mouky špaldové
  • 50 g mouky polohrubé pšeničné nebo jiné
  • Špetka soli
  • 2 ČL nastrouhané citronové kůry
  • 120 g másla
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu (kostka, ne vanička)
  • 1 PL jogurtu
  • 2 žloutky
  • Bílek na potření

Ingredience na oblohu:

  • 800 g jablek (již čistá váha po zbavení jádřinců)
  • 50 ml vody
  • 2-3 PL rumu
  • 20 g stévie/med (doslazování je individuální podle chuti i druhu jablek)
  • 2 PL skořice
  • 1 PL koření „Jablečný štrúdl“
  • Máslo

Na závěrečné potření po dopečení:

  • Amaretto (pokud nemáte, lze nahradit hruškovicí či slivovicí rozmixovanou se zavařeninou)

Postup přípravy:

Máslo vyndáme z lednice půl hodiny před zpracováním, aby trochu změklo.

Ve větší míse smícháme všechny mouky, citronovou kůru a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a důkladně zapracujeme do těsta až do hrubé sypké konzistence. Přimícháme dva žloutky. Poté tvaroh a trochu jogurtu a opět důkladně zapracujeme, aby se ingredience dobře propojily. Dlaní zpracováváme tak dlouho, až vznikne těsto, které se nelepí ani na mísu ani na ruce. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v lednici. Případně přes noc, ale pak je třeba ho vytáhnout z lednice půl hodiny před rozválením.

Jablka nakrájíme na plátky. Posypeme stévií, skořicí a kořením „Jablečný štrúdl“ a promícháme. Zalijeme trochou vody (na celou dávku cca 50 ml) a trochou rumu. Pod pokličkou přivedeme k varu a podusíme 1 minutu. Jablek je na středně velký hrnec hodně, takže já náplň dělám v hrnci na dvakrát.

Těsto rozdělíme na 1/3 a 2/3. Na pomoučeném vále vyválíme větší část těsta do kruhu na tloušťku 5 mm do velikosti podle formy na koláč. Kruh by měl být tak velký, aby stačil i na okraje formy. Přendáme do formy a jemně přimačkáme k okrajům formy. Na těsto položíme hotovou jablečnou náplň.

Vyválíme menší část těsta a podle fantazie vytvoříme mřížku nebo pomocí vykrajovátek i různé jiné motivy, kterými pie přikryjeme.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 40-45 minut – dokud okraje mírně nezhnědnou. Bezprostředně po vytažení z trouby pomocí mašlovačky potřeme amarettem a necháme vychladnout.

Jablečný pie  z tvarohového těsta