Galetka je lehká varianta moučníku, protože obsahuje méně těsta a lze bohatě obložit ovocem, tvarohem, ale vlastně i sýrem a čímkoliv jiným. Na galetku jsem použila stejné těsto jako na jablečný koláč, tedy těsto s tvarohem a bez cukru. Kombinace švestky, jablka a vanilky je výborná, ale fantazii se meze nekladou, takže lze kombinovat podle svého. Galetky se dělají ve velké formě, já použila formu o průměru 27 cm, ale těsto vystačí i na formu do 33 cm.
Ingredience na těsto (dvě střední galetky nebo jedna velká):
- 130 g hladké mouky pšeničné
- 100 g hladké mouky špaldové
- 50 g mouky polohrubé pšeničné nebo jiné
- Špetka soli
- 2 ČL nastrouhané citronové kůry
- 120 g másla
- 250 g polotučného tvarohu (kostka, ne vanička)
- 1 PL jogurtu
- 2 žloutky
- Bílek na potření
Ingredience na oblohu:
- 15-20 švestek
- 3-5 jablek
- Stévie-erythritol/javorový sirup
- Vanilka/vanilková esence
- Máslo
Postup přípravy:
Máslo vyndáme z lednice půl hodiny před zpracováním, aby trochu změklo.
Ve větší míse smícháme všechny mouky, citronovou kůru a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a důkladně vpracujeme do těsta až do hrubé sypké konzistence. Přimícháme dva žloutky. Poté tvaroh a trochu jogurtu a opět důkladně zapracujeme, aby se ingredience dobře propojily. Dlaní zpracováváme tak dlouho, až vznikne těsto, které se nelepí ani na mísu ani na ruce. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v lednici. Případně přes noc, ale pak je třeba ho vytáhnout z lednice půl hodiny před rozválením.
Švestky nakrájíme na půlky, jablka na plátky. Na pomoučeném vále vyválíme těsto do kruhu na tloušťku 5 mm. Kruh by měl být tak velký, aby stačil i na okraje formy, a ještě je o cca 5 cm přesahoval. Tj. pokud dělám galetku do formy o průměru 27 cm s okraji vysokými 3 cm, průměr vyváleného těsta by měl být přibližně 35 cm. Těsto přendáme do formy, kterou poklademe švestkami a jablky. Posypeme stévií smíchanou s vanilkou, nebo polijeme javorovým sirupem smíchaným s vanilkou. Nakonec poklademe tenkými plátky másla. Okraje těsta přeložíme přes ovoce a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 40-45 minut – dokud okraje mírně nezhnědnou.