Dietní pizza – recept

Už samotný název nízkokalorická pizza může vzbuzovat nedůvěru, že tento recept na pizzu nebude žádný šlágr. Pravda, pravá italská pizza z tradičních ingrediencí zcela jistě nemá konkurenci. Ale dle mého názoru je tato pizza ze všech těch alternativních receptů pro dietaře nejchutnější a nejvěrnější. Navíc je bohatá na bílkoviny, nízkosacharidová a hotová do půl hodiny. Počítejte ale se zvýšenou spotřebou vajec na těsto. Zbylé žloutky můžete použít jako oblohu na pizzu.

Těsto na pizzu (2 pláty o průměru cca 23 cm):

  • 250 ml bílků (6-7 bílků)
  • 40 g hladké mouky (já používám špaldovou)
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku (lisovaného)
  • Oregano

Postup přípravy:

Bílky a mouku důkladně promícháme metličkou nebo ručním mixérem. Bude to minutu-dvě trvat, než se rozmíchají všechny hrudky a směs bude hladká. Pak přidáme sůl, prolisovaný česnek a oregano. Necháme chvíli odstát, aby vzniklá pěna spadla. Pak jen jemně ingredience opět promícháme.

Půl těsta vylijeme na rozpálenou pánev s olejem a pod pokličkou pečeme na středním plameni cca 5 min z každé strany. Než pizzu přetočíme na druhou stranu, ještě ji potřeme trochou oleje. Hotový korpus přeneseme na pečicí papír.

Hotový korpus obložíme dle libosti a pečeme troubě v předehřáté na 220 °C zhruba 5 minut. Použijeme-li na oblohu i žloutky, pečeme cca 6-7 min. Hotovou pizzu dozdobíme rukolou a čerstvou bazalkou.

Těsto na pizzu – recept

Pozn.: Na korpusu vlevo je vidět, že jsem spěchala a nenechala spadnout pěnu, a proto se v těstě vytvořily bublinky. Druhá pizza je již byla z těsta, které si stihlo „sednou”. Na chuť to ovšem nemá vliv.

Rajčatové sugo na pizzu:

  • Rajčata v plechovce nebo již propasírovaná rajčata
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Olivový olej

Rajčata v plechovce rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Vše promícháme.

Obloha na pizzu (volitelné):

  • Rajčatové sugo
  • Oregano
  • Mozzarella
  • Cherry rajčata
  • Žloutky
  • Žampiony
  • Rukola
  • Špenát
  • Bazalka
Pizzu lze obložit dle vlastních chutí