Ovesná kaše – zdravá snídaně

Když si chci dopřát skutečně vydatnou a sladkou snídani nabitou živinami, udělám si ovesnou kaši nebo fermentované ovesné vločky s jogurtem. Zdravá snídaně, která má vyvážené složení pomalých sacharidů, kvalitních bílkovin, vlákniny a samozřejmě vitamínů a minerálů. Dodá mi energii na několik hodin, protože rozpustná vláknina obsažená v ovesných vločkách vytváří v žaludku hustý gel, který zpomaluje trávení a prodlužuje pocit plnosti. Většina receptů na ovesnou kaši zahrnuje vaření, ale já si to dělám po svém, abych zachovala jejich nutriční hodnoty.

Postup přípravy:

Ovesné vločky nasypeme do hrnce, přidáme špetku soli a necháme v přikrytém hrnci namočit přes noc. Poměr mléka a vloček je zhruba 2:1. Díky tomu vločky nabobtnají, fermentací znásobí své zdravotní benefity a stanou se lépe stravitelné. Navíc se začnou štěpit sacharidy, čímž získají i sladší chuť.

Ráno popřípadě dolijeme trochu mléka (já používám sójové), podle toho, jak řídkou či hustou kaši chcete mít. Promícháme a dáme na plotnu na chvíli prohřát pod zavřenou pokličkou. Nevaříme! Tím bychom zničili hodnotné živiny v ovesných vločkách. Po prohřátí je necháme pod pokličkou ještě cca 10 min.

Kaše se již nemusí doslazovat, je příjemně nasládlá. V misce si ji dochutíme dle vlastní volby. Ideální jsou borůvky, maliny, jahody, banán, rozinky, semínka (rovněž přes noc namočená), nasekané oříšky. Okořenit můžete skořicí nebo vanilkou. Přimíchat můžete i vanilkový nebo kakaový protein.

 

Ovesná kaše – zdravá snídaně