Fermentované ovesné vločky jsou malý zázrak, který dodá tělu mnoho komplexních živin, posiluje imunitní systém, pomáhá při hubnutí, normalizuje hladinu cukru a tuku v krvi a v neposlední řadě skvěle chutná a zasytí. Fermentací se z vloček stává snadno stravitelná potravina plná prebiotik a probiotik. Připravit si je večer je otázka chviličky a ráno na vás čeká hotová snídaně, kterou si můžete vzít i s sebou do práce.
Fermentované ovesné vločky přes noc připravuji do sklenice o objemu 250 ml, čemuž odpovídá i uvedené množství ingrediencí. V lednici by měly odpočívat minimálně 6 hodin. Jelikož fermentací i sládnou, z receptu lze doslazovací ingredienci zcela vynechat.
Chuťových kombinací je nekonečné množství a poskytují velký prostor pro experimentování, jen dodržte poměr tekutin a vloček. Pokud totiž použijete málo tekutých ingrediencí (mléko, jogurt), vločky dostatečně nezměknou a místo lahodné kaše budete mít cement. Použijete-li hodně tekutin, ráno si pochutnáte na studené polévce. Při přípravě je ideální poměr 2:1 (tekuté přísady/ovesné vločky), abyste dosáhli konzistence kaše.
Ovesné vločky s borůvkami
- 40 g ovesných vloček
- Špetka soli
- Lžička chia semínek
- Pár nasekaných mandlí
- Hrst borůvek (40 g)
- 100 ml mléka (používám sójové)
- 70-80 g řeckého jogurtu
- Lžička medu nebo jiného sladidla
Pozn.: Vločky lze udělat i bez mléka, pouze s jogurtem. V tom případě je potřeba cca 180-200 g jogurtu.
Vše smíchám dohromady a naliju do sklenice. Uložím do chladničky a při servírování dozdobím borůvkami a nasekanými mandlemi.
Ovesné vločky s malinami
- 40 g ovesných vloček
- Špetka soli
- Lžička chia semínek
- Lžička slunečnicových semínek
- Hrst malin (40 g)
- 100 ml mléka (používám sójové)
- 70-80 g řeckého jogurtu
- Lžička medu nebo jiného sladidla
Pozn.: Vločky lze udělat i bez mléka, pouze s jogurtem. V tom případě je potřeba cca 180-200 g jogurtu.
Vše smíchám dohromady a naliju do sklenice. Uložím do chladničky a při servírování dozdobím malinami a semínky.
Ovesné vločky s banánem a vanilkou
- ½ zralého banánu
- Lžička vanilky (případně vanilkové esence, v tom případě už nemusí být med)
- Lžička medu
- 30 g ovesných vloček
- Lžička chia semínek
- 100 ml mléka (používám sójové)
- 70-80 g řeckého jogurtu
Pozn.: Vločky lze udělat i bez mléka, pouze s jogurtem. V tom případě je potřeba cca 180-200 g jogurtu.
Banán rozmačkám vidličkou. Přidám vanilku a med (nebo lžičku vanilkové esence). Doplním zbytek uvedených ingrediencí a smíchám dohromady. Naliju do sklenice a přes noc uložím do chladničky. Při servírování dozdobím kolečky banánu.