Rychlá a zdravá snídaně – pohár z ovesných vloček

Fermentované ovesné vločky jsou malý zázrak, který dodá tělu mnoho komplexních živin, posiluje imunitní systém, pomáhá při hubnutí, normalizuje hladinu cukru a tuku v krvi a v neposlední řadě skvěle chutná a zasytí. Fermentací se z vloček stává snadno stravitelná potravina plná prebiotik a probiotik. Připravit si je večer je otázka chviličky a ráno na vás čeká hotová snídaně, kterou si můžete vzít i s sebou do práce.

Fermentované ovesné vločky přes noc připravuji do sklenice o objemu 250 ml, čemuž odpovídá i uvedené množství ingrediencí. V lednici by měly odpočívat minimálně 6 hodin. Jelikož fermentací i sládnou, z receptu lze doslazovací ingredienci zcela vynechat.

Fermentované ovesné vločky

Chuťových kombinací je nekonečné množství a poskytují velký prostor pro experimentování, jen dodržte poměr tekutin a vloček. Pokud totiž použijete málo tekutých ingrediencí (mléko, jogurt), vločky dostatečně nezměknou a místo lahodné kaše budete mít cement. Použijete-li hodně tekutin, ráno si pochutnáte na studené polévce. Při přípravě je ideální poměr 2:1 (tekuté přísady/ovesné vločky), abyste dosáhli konzistence kaše.

Ovesné vločky s borůvkami

  • 40 g ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Lžička chia semínek
  • Pár nasekaných mandlí
  • Hrst borůvek (40 g)
  • 100 ml mléka (používám sójové)
  • 70-80 g řeckého jogurtu
  • Lžička medu nebo jiného sladidla

Vše smíchám dohromady a naliju do sklenice. Uložím do chladničky a při servírování dozdobím borůvkami a nasekanými mandlemi.

Ovesné vločky  s borůvkami  a mandlemi

Ovesné vločky s malinami

  • 40 g ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Lžička chia semínek
  • Lžička slunečnicových semínek
  • Hrst malin (40 g)
  • 100 ml mléka (používám sójové)
  • 70-80 g řeckého jogurtu
  • Lžička medu nebo jiného sladidla

Vše smíchám dohromady a naliju do sklenice. Uložím do chladničky a při servírování dozdobím malinami a semínky.

Ovesné vločky  s malinami  a semínky

Ovesné vločky s banánem a vanilkou

  • ½ zralého banánu
  • Lžička vanilky (případně vanilkové esence, v tom případě už nemusí být med)
  • Lžička medu
  • 30 g ovesných vloček
  • Lžička chia semínek
  • 100 ml mléka (používám sójové)
  • 70-80 g řeckého jogurtu

Banán rozmačkám vidličkou. Přidám vanilku a med (nebo lžičku vanilkové esence). Doplním zbytek uvedených ingrediencí a smíchám dohromady. Naliju do sklenice a přes noc uložím do chladničky. Při servírování dozdobím kolečky banánu.

Ovesné vločky  s banánem  a vanilkou