Cheesecake v různých obměnách dělám často, protože ho máme moc rádi. Navíc je to pro děti plnohodnotná svačina i snídaně a pro mě díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů oblíbený dezert po cvičení. Pekanový cheesecake se jednoznačně řadí mezi ty recepty, které nám chutnají nejvíce. Jeho kouzlo spočívá nejen v chuti a křupavosti samotných pekanových ořechů, ale především v karamelové příchuti díky javorovému sirupu. Ten by měl být ideálně typu C (výrazná karamelová chuť).
Ingredience (forma ⌀ 22 cm):
Korpus:
- 100 g pekanů
- 150 g ovesných vloček
- 2 velké špetky soli
- 4 PL javorového sirupu typ C
- 2 PL kokosového oleje
- 1 vejce
Sýrová náplň:
- 400 g krémového sýru Gervais přírodní (kupuji rodinné balení po 200 g)
- 100 g lučiny
- 20 g vanilkový puding prášek
- 20 g stévie
- 4 PL javorového sirupu
- 4 vejce
Pozn: Pokud máte rádi výraznou tvarohovou chuť cheesecake, místo 400 g krémového sýru použijte polotučný tvaroh (kostka ve fólii).
Posyp:
- 80 g pekanů
- 50 g ovesných vloček
- Špetka soli
- 2 PL Ghi (nebo kokosový olej)
- 3 PL javorového sirupu
Postup přípravy:
Pekanové ořechy namočíme na cca 5 hodin do osolené vody. Poté osušíme v utěrce. Není to sice podmínkou, ale ořechy (a semínka) mají po namočení vyšší výživovou hodnotu, a především jsou lépe stravitelné.
Troubu zapneme na 160 °C. V mixéru rozemeleme vločky. Pak přidáme 100 g pekanových ořechů a 2 špetky soli a důkladně umixujeme. Na závěr přidáme do mixéru i javorový sirup (4 PL), rozpuštěný kokosový olej (2 PL) a jedno vejce. Vzniklou hmotu upěchujeme na dno formy.
Stévii (20 g) a pudingový prášek (20 g) smícháme dohromady a v míse utřeme spolu s krémovým sýrem a lučinou. Přidáme 4 vejce a pomalu, ale důkladně zapracujeme ručním šlehačem nebo v mixéru. Sýrovou náplň (bude hodně řídká, to je v pořádku) nalijeme do formy, kterou zespodu důkladně obalíme alobalem. Formu položíme na hlubší plech a do plechu nalijeme téměř vařící vodu, která bude zajišťovat parní lázeň, a tím i mírnější, pomalejší a stálejší přenos tepla do krému.
Prvních 30-40 minut troubu neotvírejte, aby se cheesecake nepropadl. Zatím připravíme posyp, který později na cheesecake přidáme.
Spolu promícháme ovesné vločky (cca 50 g), nasekané pekanové ořechy (cca 80 g), špetku soli, rozpuštěné ghi nebo kokosový olej (2 PL) a javorový sirup (3 PL). Vzniklou směsí posypeme po 40 min pečení cheesecake a pečeme dál dalších 35-40 min.
Pak troubu vypneme a pootevřeme. Cheesecake v ní necháme ještě cca 2 hodiny postupně vychladnout. Až poté ho přendáme do lednice, kde ho necháme ideálně přes noc odležet.