Jedna inspirace pro odlehčení jídelníčku. Rychlý a lehký oběd či večeře – quinoa salát s nivou. Quinou zná zřejmě každý, ale málo kdo jí do svého jídelníčku zařazuje. Nejsme na to prostě zvyklí. Přestože je výborná nejen jako příloha, ale i zdravá a hodnotnější alternativa k těstovinám třeba do salátů. Je vhodná i na zahuštění polévek nebo na přípravu sladkých dezertů či snídaňových kaší. Osobně doporučuji vzít quinou na milost, vyzkoušet ji a začít ji co nejčastěji zařazovat do svého jídelníčků v jakékoliv podobě.
Ingredience (2 porce):
- 120 g quinoia (v suchém stavu)
- 10-15 g másla
- 150 g lučiny
- 100 g nivy
- Salát mix (např. rukola, špenát baby, červená řepa, …)
- Čerstvě namletý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Quinoiu uvaříme dle návodu, což většinou znamená propláchnout v sítu vařící vodou a poté na mírném plamenu pod pokličkou vařit 15 min v osolené vodě v poměru 1:2 (quinoa/voda). Mezitím nakrájejte polovinu nivy (cca 50 g) na kostičky, druhou polovinu utřete s lučinou.
Do mírně teplé quinoi vmíchejte máslo. Poté přimíchejte utřenou nivu s lučinou. Přidejte umytý salát mix, na kostičky nakrájenou nivu, a nakonec okořeňte čerstvě namletým pepřem.