Červená čočka – polévka

Komplexní sacharidy a vysoký obsah bílkovin a minerálů – to je červená čočka, která je na rozdíl od jiných luštěnin dobře stravitelná i bez namáčení a je tak pro rychlé a zdravé recepty jako stvořená. V létě je skvělá do salátů, ale na podzim a v zimě je větší chuť na polévku, která zahřeje a nasytí.

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 1-2 mrkve (cca 200 g)
  • 1 větší brambor
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku (lisovaný)
  • 50 g rajčatového protlaku (volitelné, pokud chcete výraznější chuť)
  • 1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 2 lžíce olivového/slunečnicového oleje nebo ghi
  • Sůl
  • Pepř čerstvě namletý
  • Zakysaná smetana (volitelné na dochucení)

Postup přípravy:

Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a brambor na kostičky. Na oleji nebo ghi zpěňte najemno nasekanou cibuli, poté přidejte mrkev, brambor a lisovaný česnek a restujte cca 5 minut. Přidejte případně rajčatový protlak a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Přisypte červenou čočku a vařte pod pokličkou na mírném plamenu 20 min. Po odstavení z plotny nechte chvíli vystydnout a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Na zjemnění a dochucení dávám na talíři lžíci zakysané smetany.