Krůtí maso je bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály a zároveň je nízkokalorické, proto ho často připravuji sobě i dětem. A ačkoliv je můj manžel zarytým milovníkem vepřového masa, čím dál tím častěji se mi povede propašovat na jeho talíř i krůtí maso v podobě, která i jemu hodně chutná. Špízy z krůtího masa jsou jedním takovým příkladem.
Ingredience (4 osoby):
- 500-600 g krůtího masa v celku
- 250-300 g anglické slaniny v celku
- 4 cibule
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
Marináda:
- 1 PL koření Kuře gril
- 1 PL grilovací koření s česnekem
- 1 ČL pepř
- 3 PL worchester nebo sójová omáčka
- 3 PL olivového oleje
- Sůl
Postup přípravy:
V misce připravíme marinádu smícháním všech uvedených ingrediencí. Krůtí maso nakrájíme na čtverečky a promícháme v misce s marinádou. Můžeme nechat odležet v lednici pro lepší chuť masa, ale není nutné.
Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, slaninu a papriky na čtverečky. Na špejli napichujeme ingredience v libovolném pořadí. Já dávala maso-cibule-anglická slanina-paprika-maso a na konci opět maso nebo slanina.
Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 40 min. Poté alobal rozevřeme a necháme péct dalších 15 minut s tím, že špízy ještě mašlovačkou potíráme zbytkem marinády nebo v alobalu nahromaděnou šťávou, aby se maso nevysušilo, ale opeklo dokřupava.
Podáváme s dipem, ať už s tvarohovým, pikantním nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným.