Zapečená brokolice s mozzarellou a parmazánem

Celý život "bojuji s brokolicí". Na jednu stranu mi samotná nikdy nechutnala, na druhou stranu mě vždy lákala. Je to totiž potravina bohatá na bílkoviny, antioxidanty, minerály a vitamíny s minimem kalorií. Ale zapečená s mozzarellou a parmazánem je tak výborná, že jsem schopná se sní ládovat až do "prasknutí". Recept je na klasickou zapékací mísu a pokud se podává s přílohou (vařené či pečené brambory), vystačí pro cca 3-4 porce. Jestli však budete zapečenou brokolici jíst samotnou bez přílohy, bude uvedené množství ingrediencí maximálně pro 2 lidi.

Ingredience (3-4 porce):

  • 500 g brokolice
  • 4 vejce
  • 400 g mozzarelly (2 balíčky)
  • 200 g parmazánu (případně goudy nebo eidamu)
  • 2-3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Postup přípravy:

Brokolici rozdělenou na růžičky povaříme v páře nebo minutu ve vařící osolené vodě. Přes síto slijeme a necháme v přikrytém hrnci.

V míse metličkou rozkvedláme 4 vejce. Přidáme nepravidelně nakrájenou mozzarellu. Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vše dobře promícháme. Nakonec přimícháme i brokolici. Zapékací místu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní směs. Vše ještě poklademe nastrouhaným parmazánem nebo jiným vhodným sýrem. Zapékáme v troubě předehřáté na 170 °C cca 30 minut.

images/blog/zeleninovy_salat_s_tunakem_vajickem_text_1.jpg